Žadėtas aprašymas
Kodėl visa tai dariau. Visų pirma iš smalsumo, antra, pabandžius, labai patiko stebėti visą eigą ir trečia laukiamas rezultatas, kuris pasiteisino. Iš pradžių mane domino tik pora palydovų, tai 28,2E ir 19,2E, bet vėliau pamaniau, kad visai nieko būtų praplėsti palydovų skaičių.
Pats stebėjimo būdas (metodas), rezultatų fiksavimas yra labai imlus laikui. Bet visai nesigailiu sugaišto laiko. Pačius rezultatus galima fiksuoti ir nepriklausomai nuo oro sąlygų. Eigoje galėjau stebėti ir saulės sukeltus trikdžius signalo kokybei ir stiprumui. Buvo atvejų, kai signalas dingdavo pilnai. Apie tai pirmuose postuose visai neužsiminiau, bet vėliau įkėliau rusiškos info dėl galimų trikdžių, kuriuos gali sukelti saulė, jai esant vienoje tiesėje su palydovu arba kitaip sakant, kai saulė atitinka palydovą.
Mano naudoti „įrankiai“:
http://astronomija.lt/
http://www.dishpointer.com/
To man pilnai pakako.
Dishpointer pagalba užfiksavau mane dominančių palydovų elevaciją (aukštį virš horizonto).
Dabar kas liečia tinklalapį astronomija.lt. Šio tinklalapio viršuje nurodoma
Geogr. koordinatėms 54º40´N 25º20´E .Tai Vilniaus geografinės koordinatės. Turiu du variantus. Pirmas variantas yra tas, kad informacija tinklalapyje
http://www.astronomija.lt pateikiama tik pagal Vilniaus geografines koordinates. Ir antras variantas, kuris toptelėjo dabar berašant, kad gal vis tik Informacija pateikiama skirtingiems miestams, priklausomai nuo pasijungimo. Ir tokiu būdu kitame Lietuvos mieste gali būti užduotos būtent to konkretaus miesto koordinatės ir jau vadovaujantis jomis bus pateikta informacija lentelėje „Dabar danguje“. Patikrinkite prašau kas galite tiksliau norite. Jei variantas pirmas, tai reikėtų perskaičiuoti savo miestui, įvertinant savo miesto geografinę padėtį. O jei variantas antras, tai viskas labai paprasta ir miesto pietūs bus 180 laipsnyje.
Dar kas svarbu. Šiame tinklalapyje informacija apie šviesulių padėtį (konkrečiu atveju saulės) savaime neatsinaujina, tenka tinklalapį pastoviai naujinti (refreshinti) arba uždaryti ir atidaryti iš naujo, kad visa informacija ir laikas atsinaujintų.
Iš lentelės matome, saulės azimutą ir pakilimo aukštį virš horizonto (elevaciją), bei matome laiką. Refrešindami sužinome kada pasikeitė duomenys ir užfiksuojame trukmę.
Trumpai. Kaip nustatinėjau palydovų azimutą. Vilniuje pietūs yra 25°20‘ rytų ilgumos. Pvz. 85E palydovas yra į rytus nuo pietų per 85 -25 = 60 laipsnių. 85E palydovo azimutas bus 180 – 60 =120 laipsnių.
Pvz.: 36E palydovo azimutas 180 –(36-25)=169 laipsniai.
Pavyzdys, kaip skaičiavau azimutą palydovų esančių į vakarus nuo pietų ašies:
19,2E: 180+(25-19)=186 laipsniai.
Kiekvienas Lietuvos miestas turi skirtingą geografinę padėtį. Tai įvertinus, reikėtų perskaičiuoti palydovų azimutą savam miestui.
Visus laipsnius aš apvalinau. Kaip pastebėsite Dishpointer pateikia palydovų true azimuth, atsižvelgiant į vietovę. Ir šios reikšmės nesutampa su matematiškai skaičiuotais azimutais. Paklaida didėja einant į rytus ir vakarus nuo pietų ašies. Bet šito aš jau nevertinau ir nežiūrėjau. Man užteko ir matematinio skaičiavimo.
Tai tiek. Jei ką svarbaus prisiminsiu, tai parašysiu.
P.s. Jei dar vis atsiras norinčių mane pamokinti, kaip naudotis dishpointer ir visais jo privalumais ar kaip naudotis lazeriniu gulščiuku, tikrai nevarkite. Geriau sukurkite atskirą temą ir ten aprašykite, aptrakite visus galimus būdus, metodus ir pateikite instrukcijas. Na nebent žinote, kaip lazerinio gulščiuko pagalba galima nustatyti datą ir tikslų laiką kada saulė sutampa su palydovais. Tada būtų labai įdomu sužinoti.